שני זנים של חנויות מושכים אותי תמיד פנימה. חנויות ספרים וחנויות מחשבים. את שתיהן אני אוהב גדולות, כמה שיותר, במיוחד את חנויות הספרים. ואני תמיד חייב לצאת עם ספר, גם אם הרבה פעמים אני שם אותו בצד אחרי פחות ממאה עמודים. נסים טאלב, בספרו "הברבור השחור" (אין קשר לסרט), מספר על הספרייה הענקית של אומברטו אוקו, מחבר "שם הורד", וטוען שאיכות הספרייה נמדדת דווקא בכמות הספרים שעוד לא קראת, תודה נסים, עזרת לי להשקיט את המצפון ולשים בצד את הספר שלך אחרי פחות משליש.
כמו חנויות דיסקים וספריות הווידאו, גם חנויות ספרים הן מוצר של העבר,ההצדקה לקיומן הולכת ופוחתת וכנראה טוב שכך. יש טכנולוגיות שפשוט לא מתאימות יותר לעולם המודרני. בחנות הספרים אני מרגיש שיך לעידן מתקדם יותר אבל, בחנויות המחשבים הסיפור הוא אחר. שם, בתור משתמש CAD ותיק, כאשר אני ניצב ליד הקונסולות החדישות, אמצעי הקלט המתקדמים ומסכי הענק אני פתאום מרגיש מיושן. יש תקופות כאלו, כל עשור או יותר שהטכנולוגיה ה"עממית" רצה כל כך מהר קדימה שאנחנו המקצוענים נשארים קצת מאחור.
קחו למשל את עולם המירוצים. מכוניות, אופניים לא משנה. נהוג לומר שהמרוצים משביחים את הגזע. בעולם התחרותי בו כל יתרון קטן קובע, היצרנים כל הזמן זורקים לזירה טכנולוגיות חדשות שבהמשך מחלחלות גם לקהל הרחב ומוצאות דרכן למכוניות עממיות. לדוגמה, מנועי הטורבו או הזרקת הדלק הופיעו במרוצים זמן רב לפני שהפכו לנחלת הכלל. האם לא ניתן לראות גם במשתמשי התיב"ם סוג של נהגי מרוצים? כאלו העושים שימוש בטכנולוגיות החדישות ביותר כדי לקבל כל יתרון תחרותי במירוץ נגד הזמן להוצאת מוצר חדש וטוב יותר לשוק. לפעמים זה באמת כך אבל, לעתים נפתח פער טכנולוגי וידו של המשתמש הביתי פתאום עליונה.
פעם עבדו ככה - Catia v4 על תחנת עבודה שלך SUN |
אבל עד להופעת SolidWorks ודומותיה, המצב של משתמשי תיב"ם על PC לא היה מזהיר והם הוגבלו לשימוש בתוכנות DOS או בתוכנות דוס שחזרו בשאלה ועברו לחלונות בצורה רשלנית ומצחיקה. בפעם הראשונה שנתקלתי בתיב"ם על PC היה זה עם גרסת ה 12 של אוטוקאד. כמי שכבר עשה צעדים בעולם של חלונות ותוכנות לחלונות אני זוכר שהתגובה הראשונה שלי הייתה "מה זה החרא הזה" . האוטוקאד 12, שרצה על דוס, הייתה, בצדק רב, מוערכת אז בעולם המקצועי כתוכנה טובה ויציבה אבל, לעומת ההיצע של סביבת חלונות ועבודה עם עכבר, תוכנת דוס הפועלת בהקלדת פקודות נראתה שייכת לעידן אחר. מאוחר יותר, אוטודסק התעלמו לחלוטין מהאמונה התפלה הרווחת בעולם הנוצרי ועברו לחלונות עם גרסה 13 הידועה לשמצה ועדין נותרו חיי המשתמשים קשים ומסורבלים כי בינינו, תוכנה שאי אפשר לפתוח בה שני חלונות בו זמנית היא לא ממש חלונות. אגב, סוליד אדג' בהגיע תורם , לא לקחו סיכונים ודילגו מגרסה 12 הישר לגרסה 14.
הביטו שוב בסביבת ה CAD שלכם, כמה טכנולוגיות נפוצות שעדין חסרות מאוד בסביבה הזו:
אמצעי קלט - מסכי מגע, חיישני תנועה ותאוצה, תוכנות שמופעלות בעזרת מצלמה, זיהוי קולי ועוד תכונות שימושיות ונפוצות שעדין נדירות בשימוש ב CAD.
רשתות חברתיות - Vuuch עושה את צעדיה הראשונים לשימוש ברשת חברתית ככלי לסביבת המוצר אבל, עדין רחוק היום לשימוש בפייסבוק ככלי ה PLM . אולג ש. כתב על כך ממש לאחרונה בבלוג המושקע שלו לענייני PLM.
קוד פתוח - תוכנות "פתוחות" הפכו לחלק חשוב בעולם ומניע את עולם המחשוב אבל, אני עדין לא רואה את ה" Firefox " של עולם התיב"ם מגיע לעולם.
App Store - ראו רשימה בבלוג זה מחודש פברואר "ומה עם חנות אפליקציות..."
יכולות גרפיות - יכולות הרינדור בזמן אמת של קונסולות המשחקים המודרניות מדהימות לעומת הביצועים של תוכנות התיב"ם בהרכבות גדולות עם הרבה פרטים.
יכולות גישה , מחשוב ענן - את הבלוג הזה התחלתי על מחשב ה PC שלי, ואני מתכנן בערב לכתוב על הטבלט שמריץ אנדרואיד, יכול להיות ששינויים נוספים יבוצעו ממחשב המולטימדיה שמריץ אובונטו לינוקס ואולי, ארצה להראות פסקה כל שהיא לחבר עם Iphone . מתי כבר קבצי בתיב"ם יהיו זמינים לעריכה מכל מקום?
גל רז