נושא הבלוג

קצת קשה לדחוס יותר מ- 25 שנות ניסיון של תיב"ם מכני תלת ממדי והדפסה תלת ממדית לתוך בלוג אחד. אבל, זה כייף לנסות.
הבלוג מיועד למקצוענים ולחובבים ב 3D CAD וב 3D Printing למי שרוצה ללמוד ולהבין יותר על הטכנולוגיה ועל החידושים בתחום. אשמח לתגובות ולשיתוף.

יום חמישי, 22 באוקטובר 2020

טכנולוגיה משבשת לאופנוע ישן

 

על יצרן חומרים מקומי Plastics APP שרוקח ומייצר חומרי גלם הנדסיים להדפסה 


הכלב לא קשור. החלקים כן
טכנולוגיה משבשת זה ביטוי שאתם כנראה כבר מכירים. לא דבר חדש בכלל, טכנולוגיות משבשות היו איתנו מאז ומתמיד. 

הרבה פעמים זה מתחיל טוב ובהמשך קצת מאתגר למשל קחו את המצאת הניילון. אותו חומר פלסטיק שהתחיל כסיב ליצירת גרביונים ובהמשך שיבש מספר טכנולוגיות ותיקות. שיבוש שכזה, שבאיחור של כמה עשורים, הביא למאבקי לגליזציה. כי ניילון, ברוב שיבושו ועוד לפני שהתחיל לזהם אוקיאנוסים ושרשרות מזון, תפס את מקומם של הסיבים החזקים לחבלים, בדים ומפרשים שיוצרו מצמח הקנביס. האגדה אומרת שמשפחת דופונט חובבת הנאצים, שבמעבדותיה פותח הניילון, השתמשה בקשריה הפוליטיים בשביל להוציא מהתחרות את צמח הקנסביס באשמת מיסטול הציבור.

ניילון או בשמו הספרותי פוליאמיד , הוא פלסטיק בעל תכונות פנטסטיות.  הוא חזק, עמיד בכימיקלים ויחסית גם עמיד בחום.  מיצרים ממנו כמעט אבל לא את שקיות  הניילון  שמיוצרות בכלל מחומר אחר.

ישראל, שיש כאלה שיטענו שהיא מדינה משבשת מיום הכרזתה, מלאה בחברות שמפתחות טכנולוגיה חדשה שתשנה את העולם. כזו רוב תעשיית ההיטק וגם תעשיית ההדפסה בתלת ממד המקומית.

1992, Suzuki DR650R

 באופנוע שלי אין שום טכנולוגיה משבשת אבל לסזוקי שש מאות וחמישים,  שעוד מעט ימלאו לו 30 , יש מספר דברים משובשים ובמיוחד חלקי פלסטיק שקצת קשה להשיג אותם. קצת גישה לטכנולוגיות משבשות לתכנון תלת ממדי והדפסה בניילון עוזרים לגשר על הבעיה.

 הבסיס לתכנון תלת ממדי הוא תוכנה מתאימה. SolidWorks יצאה לשוק באמצע שנות התשעים ומיד אחריה Solid-Edge ואינוונטור. שלושתן הציעו מערכת תיב"ם תלת ממדיות על מחשב אישי בסביבת חלונות ושיבשו לחלוטין את התוכניות למתחרות ותיקות שמכרו תוכנות לפלטפורמת Unix . התוכנות הוותיקות השתנו או נעלמו מהשוק (למשל  DADDS 5, IDEAS, ME10). כל זה היה לפני 25 שנים  היום, לתכנן במערכת מבוססת קבצים שמותקנת על מחשב אישי זה דומה לשיחת וידאו שמבוצעת במצלמת וידאו פיזית וברשת הטלפון לצורך שיתוף.

 בחברה שעובדת על טכנולוגית שיבוש כל שהוא, שמוכרת סיפור כזה למשקיעים וללקוחות, מה יותר נכון מאשר להכניס ל DNA של החברה שימוש בטכנולוגיות מעודכנות ומשבשות בתחומן.  מהתכנון ועד לייצור. בעולם שאימץ במהירות את  ZOOM וטכנולוגיות דומות, אין סיבה להישאר עם מערכות תכנון מבוססות קבצים מהדור הקודם.  אז נעבור לענן, לתכנון החלקים המתבלים באופנוע השתמשתי בתוכנת הענן Onshape . בהתחלה, בגרסת החינם שאיננה נותנת שטח אחסון פרטי, אבל במקרה הנ"ל, למי אכפת. מאז החלפתי כמה מחשבים, עברתי עבודות אבל התוכנה והתכנון תמיד שם, בענן ואני יכול לגשת לעדכן, לשנות ולשתף מכל מחשב, טאבלט או מכשיר נייד, אפל או לינוקס. כשלחבר בפייסבוק היה חסר חלק. שלחתי לו לינק, הוא נכנס ושיתף עם יצרן הקרוב אליו בארה"ב שהדפיס לו בעשרה דולר.

 בהדפסה תלת ממדית ניילון הוא חומר די מועדף ונפוץ בעיקר במדפסות מקצועיות. למדפסות FDM ביתיות המדפיסות מחומר גלם בצורת חוט, בדרך כלל קשה להתמודד איתו בגלל שהוא זקוק לטמפרטורה גבוהה יותר לצורך הדפסה. אלו שמצליחים להדפיס משתמשים בדרך כלל בחומר גלם ממקורות עלומים שמגיע מסין ואיכותו לא מספקת ליישומים הנדסיים.

לפני כמה ימים ראיתי בלנקדאין פוסט של מעבדת פלסטיק מקומית, Plastics App שמפתחת ומייצרת חוטי ניילון 12 להדפסה כאן בארץ בקיבוץ מגידו.  פולימר כזה שאפשר להדפיס כמעט עם כל מדפסת FDM . דרך לינקדאין אתגרתי אותם עם תמונה של החלק שחסר לי. שלח STL הם ביקשו.  אבל עבורי, לשלוח STL זו טכנולוגיה של פעם, כמו שיחה מצולמת בוידאו וקלטת נשלחת בדואר. מכירים Onshape שאלתי והתשובה הייתה חיובית אז שיתפתי את התכנון עם לינק, כמו במסמכי גוגל Drive, ולמחרת בבוקר הפתיעו אותי בלינקדאין עם תמונה של המוצר המודפס בשחור מבריק, כפי שהודפס במדפסת תלת ממד פתוחה ופשוטה.

באותו היום קפצתי לבקר. בשדות מגידו, בצמוד למעבדת חומרים בניצוחו של ד"ר יניר שקד פועל מפעל לא גדול שמייצר ומלפף חוטי פלסטיק מחומרים שונים למדפסות תלת ממד.  שם מפתחים ומנסים את החומרים לפי הנוסחה שהם רוקחים. יש חומרים הנדסיים מעניינים מאוד להדפסה ולתמיכה, חלקם עדין בשלבי פיתוח. החלק שהדפסנו בניסיון הראשון יצא יפה את הדיון לגבי כיוון ההדפסה האופטימלי ניהלנו סביב הטלפון הנייד כאשר המודל התלת ממדי עלה באפליקציית אונשייפ ב IPhone. ההדפסה הבאה, כך הובטח לי, תהיה מחומרים הנדסיים יותר ואקזוטיים. יש למה לחכות.

 רשימת החומרים ומחירים

  • תוכנת Onshape בענן אצל המתכנן ואצל היצרן (גרסה חינמית)
  • ניילון 12 בייצור של Plastics App  ( תשאלו אותם )
  • מדפסת Ultimaker 
  • אופנוע כמעט אספנות אחד (לא מוכר)

 

רוצים למצוא עוד טכנולוגיות ישראליות מעניינות בתחום התלת ממדי ? לחצו על הלינק 

לקבלת ניוזלטר השבועי, היחידי בעברית על הדפסה תלת ממדית לחצו כאן

גל רז