נושא הבלוג

קצת קשה לדחוס יותר מ- 25 שנות ניסיון של תיב"ם מכני תלת ממדי והדפסה תלת ממדית לתוך בלוג אחד. אבל, זה כייף לנסות.
הבלוג מיועד למקצוענים ולחובבים ב 3D CAD וב 3D Printing למי שרוצה ללמוד ולהבין יותר על הטכנולוגיה ועל החידושים בתחום. אשמח לתגובות ולשיתוף.

יום שלישי, 31 ביולי 2012

תלת ממד גם לתחביבים

מדפסת מערכה להרכבה עצמית בסטודיו ימה

ה- Hobbyist וה-CAD

עדין לא ראיתי אתר שמסביר כיצד לבנות ריאקטור אטומי בחצר אבל, עם כל העושר של מידע הקיים באינטרנט,  לא  אופתע כלל יום אחד להתקל גם בזה. עידן האינטרנט והמידע העשיר והזמין על כל נושא הוא גן עדן לחובבי הבניה העצמית. מעולם לא היו כל כך הרבה אפשרויות לחובבים. כמות הפרויקטים ומידת המורכבות שניתן למצוא ברשת היא מדהימה. רוצים לבנות אופניים לבד? יש תכניות והסברים איך לבנות אותם מפלדה, במבוק או סיבי פחמן. מכונות CNC ביתיות, מדפסות תלת ממד בטכנולוגיות שונות , מכוניות ורכבי שטח , Segway , כל דבר שרק תרצו, ניתן למצוא מי שיסביר לכם איך לבנות לבד בבית , אפילו אם זה לווין לחלל !
כל אפשרויות המדהימות הללו מצריכות כלי תכנון חזקים וזמינים ואכן, קיימות לא מעט תוכנות נהדרות לתכנון Solid לרכישה אבל, המחיר הגבוהה שלהם והמורכבות והכבדות, מרחיקה אותם מהשיג ידם של רוב חובבים.

3D Systems

בשנה האחרונה, יש התעוררות יפה בתחום ופניה של כמעט כל השחקנים הרציניים למשתמשים החובבים בהיצע מכובד של תוכנות מוזלות או חינמיות לצרכים שונים. 
Cubify  הדפסה בתלת ממד להמונים?
מכונות ביתיות להדפסה תלת ממדית הן הדבר החם היום. מספר פרויקטים מסחריים נבנו סביב רעיון ה RepRap המאפשר לבנות לבד מדפסת 3D או לרכוש קיט מסחרי להרכבה עצמית כדוגמת ה RapMan  שמונח אצלי על שולחן העבודה. חברת 3D Systems , יצרן מדפסות התלת ממד הגדול בעולם,  היא גם החברה היחידה בתחום שמציעה פתרונות בכל הטכנולוגיות המוכרות היום בעולם להדפסה תלת ממדית.  כחלק מאסטרטגיה הרואה את פוטנציאל גדול בשוק הביתי, רכשה  3DS מספר חברות עם מוצרים הפונים לתחום זה כגון יצרן מדפסות ה- 3D הזולות מאנגליה - BfB . בקיץ שעבר הצטרפה  3D Systems גם לתחום התיב"ם עם רכישת חברת התוכנה  Alibre . חברת Alibre הייתה חלוצה והקדימה את זמנה כאשר הוציאה בסוף שנות ה 90' תוכנת תיב"ם באינטרנט שהופעלה דרך ממשק האינטרנט אקספלורר. היום קוראים לזה - תוכנת ענן. Alibre לא שרדה הרבה זמן כפתרון רשת ועברה לשווק את התוכנה כתוכנת סוליד לכל דבר ובעיקר כתחליף זול לרכישה לאוטודסק אינוונטור וסולידוורקס הנפוצות.  סולידוורקס, שניסתה בשנת 2000  לעצור את Alibe בטענה של חיקוי , זנחה את התביעה ואמורה להוציא בקרוב את הגרסה שלה לרעיון המקורי של Alibre, תוכנת סוליד בענן (ראו סקירה כאן).  
לאחרונה, שחררה 3D Systems את מה שנראה כנסיון הרציני הראשון לכבוש את הסלון הביתי עם מדפסת תלת ממדית לכולם. מתוך הבנה שעדיף ללקוחות פתרון כולל, השיקה 3D Systems פלטפורמה לשיתוף והורדת קבצים המתאימה למדפסת החדשה המעוצבת והידידותית למשתמש ה Cubify שמחירה כ 1,300$.
מתוך כוונה לתת כלים ליצירת תוכן תל ממדי למשתמשי המדפסת, הכריזה החברה על תוכנה חדשה בשם Invent במחיר של 49$. תוכנת ה- Invent היא בעצם Alibre בגרסה מצומצמת המאפשרת בנית חלקים בלבד.  Alibre יצאה בקיץ שעבר עם גרסה חדשה במראה מודרני יותר אבל, זו עדין תוכנת סוליד המבוססת היסטוריה, סקיצות ופיצ'רים. למשתמשי סולידוורקס או אינוונטור לא תהיה בעיה להסתדר. הם ימצאו ששיטת העבודה מוכרת אבל קצת פחות נוחה. אבל, עבור רוב המשתמשים החובבים, אלו שעבורם מיועדת התוכנה, החיים יהיו קצת יותר קשים. במיוחד בהתחשב בכך שקיימות אלטרנטיבות זולות וקלות יותר כפי שתראו בהמשך.  כדי להוסיף מימד של סריקה תלת ממדית, רכשה 3D Systems החודש את Viztu המעניינת שאמורה בעתיד לאפשר סריקה תלת ממדית בעזרת מכשירים ניידים כדוגמת הטלפון.


PTC

לחברת PTC מוניטין של מי שהמציאה את קטגורית התכנון הסוליד פרמטרי. תוכנת הדגל שלה, ה Pro/e נחשבה במשך שנים לתוכנה הטובה בתחום אבל, גם הקשה ביותר לשימוש וללימוד. 
בסוף שנת 2007 רכשה PTC את תוכנת ה CoCreate על 5,000 לקוחותיה. CoCreate היא תוכנת Solid בשיטת ה Direct Modelling שבדומה ל ST של סוליד אדג' ול Fusion של אינוונטור, מאפשרת עריכת מודל ללא תלות בהיסטוריה. PTC שינו את שם קו מוצרי התלת ממד ל Creo וה CoCreate קבלה את השם: Creo Elements/Direct .
לתוכנה הנ"ל יש אח צעיר המוגבל ל 60 חלקים בהרכבה אבל  חינמי לגמרי . 
ה Creo Elements/Direct Modeling Express  יכולה לקסום לחובבים יותר מתוכנת ה Alibre הזולה. ה Creo היא חינמית ומציעה אוסף מרשים של יכולות. אבל, כמו במקרה של Alibre/Invent זו גרסה מופחתת יכולות של תוכנה הנדסית מקצועית ודי מיושנת שאיננה מיועדת למשתמש הביתי או מספקת חווית משתמש נעימה וקלה.



123D ליצירת ועריכת קבצי סוליד

Autodesk

אוטודסק, החברה הגדולה בעולם לתוכנות CAD, בחרה לטפל בנושא מזווית שונה. במקום לתת לציבור החובבים תוכנה הנדסית כבדה עם יכולות מופחתות, פיתחה אוטודסק סביבה שלמה המכילה כעת ארבע פתרונות שונים בחינם ואיננה מתעלמת ממשתמשי אפל. הפלטפורמה, המכונה 123D כוללת גם תוכנת תיב"ם באותו השם. ה 123D נבנתה במיוחד גם עבור משתמשים לא מיומנים והיא מציעה ממשק רענן וקל לשימוש ליצירת ועריכת קבצי סוליד תלת ממדים. התוכנה מאפשרת ייבוא של כל הפורמטים הנפוצים בתלת ממד ועריכה ושינוי בקלות כולל יצירת גאומטריות שיכולות לאתגר ג
סריקה תלת ממדית ויצירת מודל!
ם תוכנות מקצועיות באלפי דולרים.
בנוסף ל 123D נמצא גם את ה 123d Make , תוכנה מעניינת להעברת מודל תלת ממדי לחיתוך בלייזר אבל, גולת הכותרת בהיצע הנ"ל של אוטודסק היא תוכנת ה 123D Catch, תוכנת בטכנולוגית מחשוב ענן המיועדת לסריקה תלת ממדית של מודל !
צלמו מספר תמונות ממצלמה דיגיטלית או מהטלפון שלכם, התוכנה מעלה אותם לשרתי אוטודסק החזקים אי שם, כוח המחשוב ש"בענן" מבצע במהירות את תפירת התמונות ויצירת המודל התלת ממדי, משימה שהיתה יכולה להיות מאתגרת למחשב הביתי. מכאן, ניתן להמשיך לתוכנת הסוליד 123D או לכל תוכנה אחרת ולטפל במידע. היכולות הללו פותחות עולם חדש למשתמשי תיב"ם ומציעות בחינם אפשרויות שלא זמינות גם לרוב המשתמשים המקצועיים.




גל רז

יום חמישי, 19 ביולי 2012

הגיעה הזמן ל- Apps Store לתיב"ם

המתכונת החדשה לפתרונות משלימים


כולם עובדים היום על ה"דבר הבא" ואצל כולם זה קשור לענן. ובעוד חברות סטארט אפ חדשות כדוגמת Sunglass מבטיחות לשנות את עולם התיב"ם, אוטודסק התחילה כבר למכור שרותי ענן מסוגים שונים לכל מוצריה והשיקה שרות סימולציות מכניות פתוח (עד לסוף השנה) ו Solidworks מחביאה מערכת חדשה שאמורה לצאת בקרוב ומבוססת טכנולוגית ענן.
ה"ענן" הרי הולך טוב עם מכשירים ניידים "חסרי המקלדת" שתופסים יותר ויותר מקום מרכזי בחיינו. אחד היתרונות הגדולים של  המכשירים החכמים הניידים הוא אוסף היישומים השונים והתוכן המרוכזים תחת חנויות האפליקציות כגון ה -Apple Apps store  וה-   Play Google.  אפליקציות או יישומים משלימים אינן דבר זר או חדש לעולם התיב"ם . בחלק מהתוכנות, משקל היישומים המשלימים הוא חזק במיוחד ומהווה יתרון תחרותי אדיר. השליטה המוחלטת של תוכנת האוטוקאד בתחום האדריכלות והבניה בשני העשורים האחרונים היא לא, כפי שרבים סבורים,  בגלל שהיה קל בעבר להעתיק אותה. שאוטוקאד הייתה הראשונה לתת למפתחים סביבת פיתוח נוחה ופתוחה ולכן גם הציעה מאות יישומים משלימים לארגונים השונים שבחרו בתוכנה והחברות שקלטו את תוכנת תיב"ם עם הסביבה המותאמת אישית ויישומים שונים התקשו בהמשך לעבור או לבחון מעבר לתוכנה אחרת.

כשסולידוורקס יצאה לשוק בשנת 96, מושפעת מההצלחה של אוטודסק עם קהילת המפתחים, היא עודדה חברות לפתח יישומים לסביבת התוכנה תוך מתן סביבת API  חזקה ותמיכה במפתחים. SolidWorks הובילה אז את הגישה של "ממשק אחד" (Single user interface) כלומר, העדפה ליישומים שרצים מתוך מערכת התיב"ם ופועלים כאילו הם חלק אינטגרלי מהתוכנה ללא צורך לעזוב את חלון התוכנה ולעבור ליישום אחר שרץ במקביל.  השילוב של תוכנת קוסמוס לאנליזות חוזק מכניות  (היום קוראים לזה סימולציות) בתוך SolidWorks  היה מבריק ונתן נגישות ליותר משתמשים ליכולות של אלמנטים סופיים. כיום, בסביבת המחשוב המודרנית, המודל של תוכה אחת, חלון אחד נתפס כמיושן ולא יעיל במיוחד לסימולציה או לכל יישום אחר שדורש זמן הרצה ארוך. במתכונת הקיימת בסולידוורקס היום, המשתמש שמבצע סימולציה או פעולת Render (הפקת תמונה מציאותית) פשוטה, משבית את המחשב ונועל את סולידוורקס  למשך כל זמן הסימולציה, לפעמים לשעות ואפילו ימים. סביבת החומרה המודרנית המאפשרת הרצת מספר יישומים במקביל על מספר ליבות איננה יכולה לבוא לידי ביטוי במתכונת של "תוכנה אחת, חלון אחד" .
לטכנולוגית המחשוב שקיימת היום מתאימה יותר הגישה של  אוסף של יישומים "קטנים" הרצים מתוך התוכנה ומיועדים לשיפור משימות קיימות וסביבה אוטונומית לתוכנות "גדולות" הדורשות משאבי מחשב תוך שמירה על קשר אסוציאטיבי בין התוכנות.
מנגנון ההפצה של  היישומים המשלימים כיום, ויש מאות שכאלו לכל אחת מהתוכנות המובילות, הוא בעייתי וכתוצאה מכך, הן אינן נגישות לרוב המשתמשים. ייצרני היישומיים מתקשים להגיע ללקוחות והעדר פלטפורמת הפצה נוחה כדוגמת חנות אפליקציות משאירה למפתח אפליקציות שתי אפשרויות, להפיץ לבד או להעזר ברשת המפיצים של אחד מספקי תוכנת התיב"ם.  לרוב תוכנות התיב"ם ישנם מפיצים אוresellers  בכל מדינה ואזור. המפיצים מחויבים ליעדים שנקבעים על ידי יצרני התוכנות. אנשי המכירות של המפיץ הם האנשים עם ההכרה הטובה ביותר של השוק, הלקוחות, הצרכים והבעיות שלהם. אבל, אנשי המכירות מחוייבים ביעדים כדי לעמוד בדרישות ספק התוכנה. על מנת למכור מוצר משלים, על איש המכירות לפנות מזמנו למכירת תוכנות שאינן "נספרות" ביעדים מול הספק הראשי שהוא יצרן התיב"ם  וכמות המשאבים הנדרשים לעסקה למכירת מוצר משלים היא לעיתים רבה הרבה יותר מהנדרש כדי למכור את התוכנות המוכרות והנפוצות שהיישומים המשלימים אמורים לרכב עליהן.
חלון חיפוש היישומים לסולידוורקס
חברת SolidWorks, מתוך הבנה של החשיבות בהגדלת טווח יכולות התוכנה על ידי יישומים משלימים, הקימה לפני שנים קבוצות דרוג ליישומים משלימים עם חלוקה על פי מידת האינטגרציה לתוכנה. בנוסף, החברה הקימה ומתחזקת פלטפורמת חיפוש ליישומים מתוך אתר הבית שלה אבל, ככל שיותר חברות ויישומים הצטרפו לאתר הוא הפך לפחות יעיל. הלקוח איננו יכול להוריד או לרכוש מהאתר יישומים ישר לתוכנה כדי להתנסות בהם. הוא מקבל אינפורמציה חלקית ולעיתים מיושנת על מהות היישום ועליו לגלוש לאתר החברה המפתחת כדי להבין מה יש לה להציע לו. כאשר לחברה המפתחת אין מנגנון קל ומהיר להגיע ללקוחות פוטנציאלים וכאשר היא חייבת להסתמך על מפיצי משנה שלוקחים מעל לחצי מההכנסות מכל מכירה כעמלה, מחירי היישומים נשמרים מאוד גבוהים בנוסף, ללקוחות  חסרה סביבה נוחה לדרוג והמלצות יישומים כפי שמקובל באנדרואיד או ב iOS .

המודל של חנויות האפליקציות לאנדרואיד ולסביבה הניידת של אפל הוא מוצלח הרבה יותר. יצרניות התיב"ם נחשפו למודל הנ"ל כאשר הן התחילו לספק יישומים לסביבה ניידת. חברת  דאסו הייתה אחת הראשונות שיצאה לפני כארבע שנים עם תוכנת צפייה תלת ממדית לסביבת ה Iphone למודלים של 3dVIA . דאסו, שבחרה להתעלם מסביבת האנדרואיד, ניסתה לייצר סביבה דומה גם לעולם התיב"ם אבל לא השכילה להביא אותה לשלל היישומים שהיא משווקת.

הסביבה עסקית שמבוססת על פתרונות ענן לטלפונים החכמים ולמחשבי הלוח, מתפתחת במהירות והזמינות של ואפליקציות נגישות, זולות וקלות לניהול היא עצומה. חברת Apple הייתה הראשונה שלמדה גם איך גם לייצר הכנסות ממתן פלטפורמה ליצרני האפליקציות. חברות בתחום הסלולר, שכשלו ולא הצליחו להציע Apps Store טוב מספיק, עפות מהשוק במהירות כפי שקורה היום ל-RIM  ונוקיה.


 חנות היישומים של אוטודסק - נקודת גישה אחת לכל הפתרונות
בעולם ה CAD, חברת אוטודסק, עם ה Exchange Apps Store, היא הראשונה לתת סביבה מודרנית המשלבת את סביבת האפליקציות למכשירים ניידים יחד עם פלטפורמה להפצת אפליקציות לתיב"ם בסביבה אחת מזמינה שכבר מוכנה גם קדימה, לעידן החדש של תוכנות תיב"ם בענן. בחירת יישום והתקנתו נעשים בקלות יתרה. ניתן להכנס ל"חנות" מתוך תוכנת התיב"ם או פשוט לגלוש לחנות האפליקציות ולבחור מתוך הממשק המוכר. כמו שקורה עם האפליקציות לסלולר, הממשק הנוח מזמין אותך לחקור את האפליקציות הקיימות ולחפש מוצרים ויכולות מעניינות. אוטודסק, עם מעל ל 10,000,0000 משתמשים ברחבי העולם, יכולה לצפות שה Exchange Apps Store תתפוס גובה במהירות ותהווה מודל חיקוי ליצרני התיב"ם האחרים. אלו בשורות טובות לכלל משתמשי התיב"ם. יותר נגישות ליותר יישומים יבטיחו פתרונות טובים יותר ובדיוק כפי שקרה בתחום עם אפל ואנדרואיד, גם במחירים שפויים יותר.   

גל רז